KISKANÇ TOPLUM…

Ş.Bülent MERİÇ
17 Haziran 2026
77

KISKANÇ TOPLUM…

 Türkiye’den bahsediyorum.

Futbolda genç Arda Güler’i insafsızca eleştirenlere lafım: Arda artık Fenerbahçe’yi değil, Türkiye’yi temsil ediyor. Bırakın bu saçma GS–FB düşmanlığını.

ABD’den gelip anne ve babasıyla BJK–GS basket maçına giden Alperen’i insafsızca eleştirenlere de lafım var: “Şımarmış”, “giydiği yeşil pantolona bak” gibi yorumlar yapılıyor. Allah’tan İtalya’daki maçlara bakmıyorlar, yoksa voleybolun göz bebeği Efe Mandıracı’ya da laf ederlerdi.

Neden biz kendi değerlerimizi sevmiyoruz, neden kıskanıyoruz?

Şu anda Kadın Milli Takımı’nda jenerasyon değişikliği yapılıyor. Santarelli’nin işi çok zor, çünkü gençler kendi takımlarında bile oynamıyorlar. Milli takım oyuncu yetiştirme yeri değildir, ama maalesef şartlar bunu gerektiriyor. Doğru bir hamle.

38 yaşındaki Eda’yla nereye kadar? Artık ilerlemesi durmuş Aslı’yla nereye kadar? Milli takım, toplama bir takımdır; kulüplerinde iyi oynayan (maalesef çoğu oynamıyor ya da az oynuyor) oyuncuların kaynaşmasını sağlar. Ama bizim takımda aynı zamanda yetiştirme görevi de var. Bol bol özel maçlara, turnuvalara ihtiyaç var.

İşte burada sosyal medyanın acımasız ve cahil tarafı devreye giriyor: “manşet zayıf”, “blok zayıf” gibi yorumlar… Kıskançlık ve küstahlık kötüdür. Kızlarımıza sahip çıkalım.

Ama duyduğuma göre yabancı sayısı artacakmış. İşte iyi giden kadın voleybolunun sonu geliyor. Zaten Türkiye, oyuncu yetiştirme yerine dönüşmüş durumda. Üstüne bir de devşirmeler ekleniyor.

Türk oyuncuların daha fazla oynaması için bir şeyler yapılmalı. Menajerler daha fazla para kazansın diye kulüpler zor duruma sokulmamalı.

Voleybol kolay gibi görünen ama çok zor bir spordur. Voleybolcu oynayarak gelişir, oturarak değil.

Genç voleybolculara transferlerde yardımcı olacak bir merci, bir büro, bir bilen, bir psikolog, bir abla olmalı ki bu oyuncular doğru yönlendirilsin. Fakir bir aileden geliyorsa, doğal olarak fazla para veren kulübü seçecektir. Ama genç yaşta önemli olan para mı, yoksa oynayarak gelişmek ve tecrübe kazanmak mı?

Hiçbir kurs, eğitim, seminer görmeden, belki de hayatı boyunca voleybol topunu görmeden, hasbelkader parasıyla ya da koltuğuyla idareci olmuş kişiler maalesef transferde çok hata yapıyorlar.

Genç sporculara önem verilmeli, yaşlılara değil.

Ben federasyon başkanı olsam, belli bir yaştan sonra oyuncuların Sultanlar ve Efeler Ligi’nde oynamasına izin vermem.

Nasıl olsa anayasaya ve insan haklarına uyan yok bu zamanda…

Avrupa Şampiyonası oldu, ilk gün tribünler boştu. Çağırsana Anadolu’dan antrenörleri, gelsinler izlesinler. Turnuva bitince bir brifing yapılsın, açık oturum olsun, beyin fırtınası yapılsın. Antrenörler tartışsın, bilgi alışverişi olsun.

Ben yabancı antrenörü niye sevmem? Çünkü Türk oyuncuların yetişmesinde öncelikleri yoktur. Artık yardımcı antrenörleri bile yabancı yapmaya başladılar. Sorsan “utanmıyoruz” derler.

Yakında altyapı antrenörleri de yabancı olacak. Seyirciler de yabancı olsun bari…

85 milyondan oyuncu yetiştirelim, yabancılara muhtaç olmayalım.

Bak eskiye: Gamova, Sokolova… Şimdi Markova… Hepsi Moskova… Nasıl sulak bir ovaysa! 


YAZARIN DİĞER YAZILARI

Create Account



Log In Your Account